highlight_off
Openingstijden
maandag9:00 — 18:00
dinsdag9:00 — 18:00
woensdag9:00 — 18:00
donderdag9:00 — 18:00
vrijdag9:00 — 18:00
zaterdag9:00 — 16:30
zondag10:00 — 14:00

Over Ogink Asperges

Het was Harm Ogink die in 1963 de asperge introduceerde in Raalte. De ‘grondlegger’ wilde hiermee een extra impuls geven aan het agrarische bedrijf. Harm begon meteen goed. Met maar liefst 1,6 hectare aan aspergegrond! Veel te veel, want in het begin had de Sallander geen idee wat een asperge was. Alleen de notabelen uit het dorp kwamen langs om een portie op te halen. Vanaf het begin hielpen de kinderen mee bij de oogst van de asperges. Dat betekende soms om 6.00 uur uit bed en twee keer per dag aan de bak. Zeven dagen per week! Dat hoeft nu gelukkig niet meer. Door het gebruik van folie kun je de temperatuur beter reguleren waardoor er minder sprake is van piekbelasting. Meestal wordt nu slechts één keer in de twee dagen gestoken.

In 1977 kwam met zoon Herman en zijn echtgenote Annie de tweede generatie aan het roer en zij zorgden ervoor dat de machines hun intrede deden. Inmiddels beschikt Ogink Asperges over diverse hypermoderne machines om snel asperges te verwerken en te sorteren. Het witte goud van Sallandse bodem kan daarom al binnen een dag in de winkel worden verkocht. In 2018 diende de derde generatie zich aan. Dochter Marliek en echtgenoot Martin Zieleman namen het bedrijf over en tilden het naar een nog hoger kwaliteitsniveau.

Harm
Annie_Herman
Marliek_Martin
Oginkasperges
Harm
Annie_Herman
Marliek_Martin
Oginkasperges

Hoe kook je asperges?

Het is één van de meest gestelde vragen. Het belangrijkst is om ze eerst te schillen en begin daarmee onder het kopje. Trek het schilmesje wel helemaal door tot aan de onderkant. Sla je een schil over, dan krijg je tijdens het eten last van draadjes. Doe ze vervolgens in een grote pan met water. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperge. Je kunt de gaarheid controleren door met de achterkant van de vork in het midden de asperge op te tillen. Buigt de asperge iets door, dan is de asperge beetgaar. Eet smakelijk!