Voorgerechten met asperges

Asperge-cocktail
400 gram gare asperges in stukjes, blikje mandarijntjes, 4 eetlepels slap geklopte ongezoete room, 2 eetlepels mayonaise, witte peper, snufje zout, paar drupjes citroensap, 1 eetlepel gehakte peterselie.

Laat het blikje mandarijntjes uitlekken en meng de mandarijntjes door de stukjes gare asperges.
Meng voor het sausje room, mayonaise, citroensap, zout en peper door elkaar.
Doe de asperges met madarijntjes op een blaadje sla in wijde cocktailglazen en giet er het sausje op. Bestrooien met gehakte peterselie.

Aspergesoep
6 dl. heldere kalfsbouillon, wat draadjes saffraan, 2 dl. aspergenat, 200 gram gare aspergepuntjes of stukjes asperges, paar drupjes citroensap.Laat ca. 20 minuten de saffraan in de bouillon trekken en haal die er dan uit. Voeg aspergenat en asperges toe. Breng de soep net tegen de kook aan, doe er dan wat drupjes citroen in.

 

Asperge-garnalengratin voor 4 personen
500 gram asperges, 75 gram champignons, 25 gram boter, 75 gram gepelde garnalen, 1/8 liter crème fraîche, versgemalen witte peper, 75 gram geraspte belegen Goudse kaas, zout.Schil de asperges met een dunschiller, van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de harde uiteinden eraf. Bind de asperges in bundeltjes. Bewaar de schoongemaakte asperges tot gebruik in een vochtige theedoek.
Bereidingswijze
Kook de aspergeschillen en -uiteinden ca. 20 minuten in ruim water met zout. Zeef het kookvocht en breng het opnieuw aan de kook. Kook hierin de aspergebundeltjes in ca. 15 tot 25 minuten (afhankelijk van de dikte) zachtjes gaar. Neem de asperges uit de pan, verwijder de touwtjes en laat ze op een dubbelgevouwen theedoek goed uitlekken. Leg de asperges met de kopjes in één richting in een lage ovenschotel.

Voorbereiding

Borstel, terwijl de asperges koken, de champignons met een kwastje schoon en snijd ze in vieren. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de champignons al roerende ca. 5 minuten op hoog vuur tot alle vocht verdampt is. Neem de pan van het vuur, roer de garnalen en de crème fraîche erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe. Verdeel de saus over de asperges en laat hierbij de kopjes bloot. Strooi de geraspte kaas over de saus.

Zet de schotel één richel boven het midden van een voorverwarmde oven (200 °C) en laat het geheel in ca. 15 minuten goudbruin worden

Comments are closed.